Планирана бременност не означава просто да се събудите и да си кажете „Искам бебе!“, а след това да се заемете с опити за зачеване. Планираната бременност започва след това решение и включва много повече фактори от физическия акт на зачеване.Планираната бременност е необходимо условие, ако искате времето до появата на бебето да протече леко и безпроблемно. В момента, в който двамата с партньора ви решите да предприемете тази важна крачка към увеличаване на семейството, трябва да сте наясно, че ви предстоят доста промени в начина на живот. Колкото и на някои да им се иска половинката им да бъде импулсивна и изпълнена с ентусиазъм, по-добре е да обмислите внимателно какво ви очаква. Никой не говори за драстични промени и строг график, нарушаването на който би било фатално. Но планираната бременност все пак е отговорност, която и двамата партньори трябва да поемат, защото от това зависи здравето и нормалното развитие на бебето им.

Какво се крие всъщност зад понятието „планирана бременност”? Това е процесът, който започва с решението да си имате бебе и приключва след 9 месеца – когато то се появи на бял свят. Някои двойки се изнервят от продължителните безуспешни опити, други започват да се чудят дали има някакви физиологични причини, които им пречат да заченат веднага. Но помнете - спокойствието е основен фактор за сбъдването на тази мечта. Понякога може да отнеме и месеци, но през това време вие имате доста задачи пред себе си. Помислили ли сте дали сте генетично съвместими с партньора си, дали организмът ви е достатъчно устойчив за промените, които ще настъпят вследствие на бременността, дали здравната ви осигуровка ще покрие разходите по раждането и дали след това ще имате достатъчно средства, за да осигурите всички необходими условия за отглеждането на едно бебе?!

Разучете месечния си цикъл

Планираната бременност е тясно свързана с месечния цикъл на жената. Не само, защото определя периода на овулация , но и защото нормалното й протичане или наличието на смущения, са индикатор както за физиологическото състояние на организма, така и за времето, което биха отнели опитите за зачеване. При всяка жена менструацията е индивидуална характеристика, но и всяка жена може да забременее само в определено време от месеца. Около четиринадесетия ден преди началото на следващата менструация ще бъде отделена една яйцеклетка, която да бъде оплодена. Ако това не стане, чак следващия месец ще се случи същото.Първото нещо, което трябва да направите, когато пристъпите към планираната бременност, е да се срещнете с гинеколога си. Уведомете го за намеренията си, а той ще ви насрочи необходимите изследвания, за да се уверите, че сте здрава и сте способна да износите бебето. Започнете да засичате месечния си цикъл, за да знаете кога сте в овулация. В аптеките вече се продават множество тестове, които също ще ви помогнат да установите най-подходящото време за интензивни опити.

Спрете използването на всякакъв вид контрацептиви и силни медикаменти – така ще изчистите организма си от ефекта им, както и от хормоните, които съдържат.
В противен случай рискувате здравето на бебето. Вместо тях започнете да приемате витамини, които ще снабдят тялото ви с хранителните вещества, от които то се нуждае и ще дадат на детето ударен старт в развитието на имунната му система. 1200 мг калций дневно са достатъчни да укрепнат костната ви система. Потърсете обаче мнението на специалист, който да ви каже дали в тези витамини има достатъчно количество фолиева киселина. И много внимавайте да не превишите препоръчаната доза, защото това може да има токсичен ефект както за вас, така и за бебето.

Проучете гените си и медицинското си „досие”

Следващият изключително важен фактор за планираната бременност е медицинското ви минало. Направете си изследвания, които да покажат дали сте носител на някакъв вид генетични аномалии. Проучете заболяванията в своя род и в този на партньора ви. Помислете за всички прекарани в детството болести, имунизациите, които са ви направени и заболяванията, които сте пропуснали, но биха могли да се отразят на бебето, ако се разболеете по време на бременността. Не пропускайте и болестите предавани по полов път, операциите и хроничните заболявания. Има ли близнаци в рода ви? Правили ли сте спонтанен аборт? Съвместими ли са вашите кръвни показатели с тези на партньора ви? Всички подробности, касаещи здравето, ви сега са от изключително значение, защото вече планирате създаването на друг живот и изцяло вие носите отговорността за зачеването му.

Подгответе тялото си
Планираната бременност включва и цялостната подготовка на организма ви за предстоящото събитие. Имайте предвид, че през тези 9 месеца той ще претърпи доста изменения и за да предотвратите някои от негативните последици, които биха могли да се отразят и върху развитието на бебето, обърнете внимание на начина си на живот досега. Ако не сте ходили на лекар от дълго време – сега е моментът. Направете си и изследвания на таза, за да прецените кой тип раждане – нормално или със секцио , е подходящо за вас. Помолете доктора да ви предпише витамини и добавки, които да вземате ежедневно. Не е необходимо да сте топ спортистка, за да имате бебе, но е чудесна идея да обърнете внимание и на физическата си форма преди да заченете.

Спазвате ли някаква здравословна диета? Правите ли редовно упражнения ? Плуването, колоезденето и разходките са чудесна аеробна техника, която се препоръчва на бременните, защото са полезни и лесновъзприемчиви както от бебето, така и от крайниците ви. Но прекратете физическите натоварвания, ако сърдечният ви ритъм надвиши 140 удара в минута. Ограничете приема на кофеин, спрете незабавно да пушите сменете хранителния си режим. И въпреки че жените трябва да подготвят тялото си за бременността, мъжете също играят доста важна роля в процеса, така че си струва да се уверите, че и партньорът ви участва активно във физическата подготовка.
Спазвайте здравословна диета

Планираната бременност означава планиран график и на хранителния ви режим. Диетата, към която трябва да се придържате не е много по-различна от другите. На преден план отново са свежите плодове и зеленчуци. Избягвайте мазнините и ограничете преработените храни като бисквити и кексове. Не консумирайте не добре сготвено месо и неизмити зеленчуци. До края на втората седмица е трудно да се разбере дали сте бременна, но по-добре се въздърайте от тези храни докато правите опити да заченете.

Първата стъпка към здравословната диета в планираната бременност е да видите какви храни влизат в ежедневното ви меню. В началния етап на бременността някои жени проявяват огромен апетит. Това обаче, може да ви осигури приема на разнообразна храна. Обикновено жената се нуждае от средно 2200 калории дневно, а когато забременее, към тази стойност трябва да се прибавят още 300 или повече. Помнете – сега вече се храните за двама.

Помислете за финансовото си положение

Когато става дума запланирана бременност, парите винаги фигурират в схемата. Идеалната ситуация би било да сте финансово стабилни преди да започнете да мислите за семейство. Но е изключително трудно да се предвиди всичко. Винаги възниква неочаквана ситуация, която изисква допълнителни разходи. И когато става дума за пари, никога няма да съществува „идеалното време” или „идеален начин на живот”.

Съществуват много фактори, свързани с финансовото ви състояние при планираната бременност и трябва да помислите за всички тях преди да се окажете затрупани с проблеми и притиснати от времето. Ежедневните грижи за едно бебе са изключително скъпи. Ако възнамерявате да се върнете на работа след като родите, ще трябва да помислите кой ще се грижи за детето ви и можете ли да си позволите бавачка. Ако решите да си останете вкъщи, за да го гледате, обсъдете с половинката си кой от двама ви ще работи и как ще се справя семейството само с една заплата. Също така пресметнете разходите за памперси, бебешка козметика и храната на мъника. Всичко това спокойно може да прибави четирицифрена сума към месечния ви бюджет.

Всеки бъдещ родител иска да отгледа здраво и щастливо бебе. Планираната бременност е най-добрият начин да подсигурите майката и бебето и да предотвратите негативните обстоятелства в отношенията и във финансовото състояние на семейството. Тя ще ви освободи от бремето на стреса и по-лесно ще ви въведе в следващата фаза на връзката ви. Появата на бебето ще промени живота ви. И все пак не забравяйте – без значение как вие виждате нещата и кое поставяте на преден план по отношение на предстоящото събитие, детето ще бъде щастливо, щом е заченато и отгледано с любов.

източник: http://rozali.com/