При захранването в определена последователност се включват различни видове храни - пюрета, месо, яйца, риба, инстантни каши. Тези храни са източници на енергия, пълноценни белтъци, витамини, минерали, баластни вещества. Напоследък не се фиксира точно видът на първата въведена храна. В някои страни децата се захранват с инстантни каши, в други, включително и у нас, с млечно-зеленчукови пюрета. Това до голяма степен зависи от здравословното състояние на детето и неговото физическо развитие, от националните традиции в храненето, от социално-икономически и други фактори.

Ако все още имате достатъчно кърма и детето расте добре, можете да отложите захранването до 6-ия месец. С майчиното мляко то получава всички необходими хранителни вещества и много други биоактивни съставки - защитни и растежни фактори, ензими, хормони и др.
По-късното захранване (след 6-ия месец) се препоръчва в много европейски страни с оглед запазване на кърменето за по-продължителен период.

Със захранването се променя и режимът на детето. То започва да се храни петкратно, като интервалите между отделните хранения се увеличават на 31/2 часа, защото новите храни са по-трудно смилаеми и се задържат в стомаха по-продължително време.
Друго основание за захранване на детето на тази възраст е приучването му да гълта, а по-късно и да дъвче гъста и по-груба храна, както и да свиква с вкуса на разни храни, за да се подготви за преминаването към обща храна след първата година.

Детето се захранва след консултация с лекар, който трябва да прецени неговото здравословно състояние, физическото му развитие и да се информира за евентуална фамилна обремененост с алергия, затлъстяване, хипертония. На базата на тези данни лекарят трябва да определи кога и с каква храна да бъде захранено детето.

Правила при захранване на бебето
1. Не захранвайте детето преди края на 4-ия месец. Увлечението към по-ранно захранване е свързано с рискове от задавяне и аспириране на по-гъстата храна от възникване на хранителна алергия и ранно отбиване, както и от внасяне на някои замърсители и вредни за малкото дете съставки (нитрати, пестициди).
2. Задължително е на опаковката на храната да е отбелязано, че тя е предназначена за деца от съответния месец.
3. За самостоятелно хранене са подходящи само тези детски храни, които съдържат пълноценен белтък, т. е, от животински произход (мляко, месо, риба).
4. До 6-ия месец не захранвайте детето с глутен-съдържащи брашна (пшенично, овесено, ечемично, ръжено) с оглед избягване развитието на непоносимост към глутена (цьолиакия). Глутенът е белтъчна съставка на изброените зърнени култури. В този възрастов период купувайте само безглутенови храни. Такива са кашите, съдържащи брашна от ориз, царевица, елда, безглутенова пшеница.
До 6-месечна възраст избягвайте силно алергизираши храни като риба, портокали, ягоди, домати, особено ако детето е наследствено обременено с алергично заболяване. В този период не давайте и продукти, които могат да имат високо съдържание на нитрати, като спанак и моркови.
5. При въвеждането на нова храна детето трябва да е здраво. Всяко, макар и леко заболяване, води до намаляване на храносмилателната секреция, поради което смилането на храната се затруднява и се увеличава склонността към храносмилателни разстройства. Затова, ако детето се разболее, по-добре временно прекратете даването на нова храна. Започнете въвеждането ? внимателно, след като детето оздравее. Децата, родени с ниско тегло, с хипотрофия или с други здравословни проблеми, се захранват по-късно, по-предпазливо и само след консултация с лекуващия лекар.
6. Въвеждайте новите храни постепенно. Те са по-трудно смилаеми от млякото и храносмилателната система на детето трябва да има време да се нагоди към смилането и усвояването им.
Даването изведнъж: на по-голямо количество нова храна може да предизвика храносмилателно разстройство.
7. Започнете с 2-3 чаени лъжички от новата храна. В следващите дни увеличавайте количеството с по няколко лъжички. По този начин за около 10 дни ще достигнете до цяла порция, с която да заместите едно кърмене. Следващата нова храна може да се включи след около 14-дневен интервал.
8. Ако се появят повръщане, диария или обрив, спрете временно новата храна. След 1 седмица опитайте отново, но много внимателно, с по-малка доза храна.
9. Давайте новите храни с лъжичка. Приучването към хранене с лъжичка става по-лесно, преди да започне никненето на зъбите, когато венците набъбват и стават чувствителни.
10. Ако детето упорито не приема новата храна, не го насилвайте! Не му я предлагайте 3-4 дни. След това опитайте отново. Бихте могли да пробвате и с друга храна, подходяща за тази възраст.
11. Преди да отворите бурканчето с готово пюре, измийте го с чиста вода и сапун. Затоплете го в съд с топла вода и го отворете. Следете дали при отварянето капачето ще изпука. Това е гаранция, че бурканчето е херметически затворено и следователно храната е стерилна и безопасна.
12. Преди да дадете храната на детето, опитайте я с отделна лъжичка за да се уверите, че не е гореща.
13. Не слагайте допълнително сол или захар в детски храни.
14. Не ви препоръчваме да използвате остатъка от храната при следващо хранене, дори когато е съхраняващ в хладилник и особено ако е престояла повече от 4 часа
15. Не давайте на детето храна от вашата чиния и с вашите прибори! Не забравяйте, че всеки здрав човек може да бъде носител на всевъзможни болестотворни микроби, с които неговият организъм се справя, но срещу които незрелият организъм на малкото дете е безпомощен.
16. Не допускайте мухи и други насекоми да кацат върху храната или съдовете, с които храните детето. Те могат да са преносители на опасни инфекции!
17. За приготвяне на сокове, пюрета и други храни за бебето избирайте винаги само висококачествени, зрели, свежи, ненаранени, незагнили, екологично чисти продукти. По този начин ще сте сигурни, че детето ще получи с храната достатъчно витамини и ще избегнете рисковете от храносмилателни разстройства и някои интоксикации.

източник: www.lekar.bg