Лактацията е част от нормалния репродуктивен цикъл. Тя е физиологичен процес, подготовката на който се извършва по време на бременността и започва със завършването й. Успехът на лактацията зависи от много фактори, включително от желанието на майката да кърми и от нейнoто разбиране за начина на осъществяването му. Добре е предварително да проявите интерес към техниката на кърмене, което е важен фактор, осигуряващ комфорт както на вас, така и на детето ви.

Първите дни след раждането са решаващ период за установяване на нормална млечна секреция. Колкото по-рано започнете кърменето, толкова по-бързо идва млякото и се отделя повече кърма. Затова се препоръчва поставянето на детето на гърдата да стане още в първите 30 минути след раждането. Установено е също, че при по-ранното започване на кърменето имунната система на детето съзрява по-бързо.

През първите 2-3 дни детето приема само по 20-30 мл кърма, но не е необходимо да го дохранвате! Не се препоръчва даването на течности, които засищат детето и водят до намаляване на кърмата.

След 3-ия ден млечните жлези набъбват силно, стават твърди, леко болезнени. Количеството на кърмата се увеличава и обикновено в края на първата седмица детето започва бързо да наддава на тегло.

Най-обилна е кърмата в сутрешните часове, а по-оскъдна - в следобедните, което се обяснява с денонощните промени в хормоналното (пролактиново) ниво.

Понякога идването на кърмата може да се забави с 5-6 дни и дори по-дълго. Ако това се случи, не бива да се притеснявате, че няма да сте в състояние въобще да кърмите. Имайте предвид, че върху количеството на отделяната кърма влияят вашето здравословно състояние, протичането на бременността, раждането и следродилния период, както и желанието за кърмене.

По-оскъдна е млечната секреция в първите седмици след преждевременно или тежко оперативно раждане, при обилни кръвозагуби, при прекомерно напълняване през бременността. Поставяйте детето редовно през 2-3 часа по за 5 минути и на двете гърди! След това може да го дохранвате с изцедена кърма от друга майка и с 5% глюкоза (предлага се в аптеките), давани с лъжичка.

Редовното поставяне на детето на гърда през 2-3 часа и енергичното сукане може да увеличи и дори да възстанови напълно млечната секреция.

Временно прекъсване на кърменето (за 2-3 дни) може да се наложи по съвет на лекаря, ако детето е с жълтеница, възникнала в резултат на високо съдържание на някои мастни киселини и хормони в кърмата. През това време изцеждайте гърдите редовно на всеки 3 часа. В тези случаи жълтеницата изчезва за няколко дни.

Времетраене на кърменето
В първите дни не кърмете детето повече от 10 минути, за да избегнете разраняването на зърната и появата на болезнени пукнатини (рагади).
Постепенно увеличете продължителността до 15, най-много 20 минути. Имайте предвид, че детето изсуква основното количество кърма (80-90%) през първите десет минути.
Интервали между кърменията

Нормално е детето да се храни, когато е гладно и стомахчето му вече се е изпразнило от приетата храна. Кърмата се смила в стомаха за около 2-21/2 часа, а кравето мляко - за 3 часа. Храненето в определени часове е благоприятно за храносмилането. У детето се изгражда определен ритъм за отделяне на смилателни сокове. Стомашната секреция се усилва при наближаване на часа за хранене, а у майката започва отделяне на кърма.
Ако детето издържа спокойно около 2|/2-3 часа между кърменията и след това суче жадно и активно, означава, Че режимът е подходящ и вие трябва да се стремите да го поддържате, като го кърмите 7-8 (евентуално до 10) пъти в Денонощие.
Нощната пауза е важна, за да може стомахчето на детето да се изпразни напълно и да си отпочине. Обикновено нощната пауза е между 24 и 6 часа. Възможно е обаче де. тето да спи спокойно в 24 часа, а да се събуди в 3 часа пре3 нощта. В такъв случай най-добре е да изместите интервала между 9 часа вечерта и 3 часа през нощта. Така и вие, и детето ще можете да спите по-спокойно. При съмнение за намаляване на кърмата нощната пауза може да се намали до 4 часа.

Обикновено след 2-рия месец детето се отказва от нощното кърмене. Ако обаче и след този период то се събужда и е неспокойно през нощта, нощното кърмене може да продължи и по-дълго.

От съществено значение е да кърмите детето, когато проявява признаци на глад. Ако се събуди от глад по-рано, а вие вместо да го накърмите, го заситите с подсладена вода или го оставите да се преумори от плач, по-късно, когато дойде време за кърмене, то ще суче вяло или ще заспи бързо на гърдата. Стимулацията на гърдата ще бъде слаба и кърмата постепенно ще намалява.

Съобразявайте се с поведението на вашето бебе! То има своите особености, свои потребности. Не се мъчете да въвеждате препоръчвания примерен режим. Предлаганите схеми за хранене са само ориентировъчни. Важно е да избягвате само големите отклонения, които не са физиологични и могат да доведат до нарушения в развитието на детето.
Препоръчваното от някои автори кърмене или хранене на детето 5 пъти през 4-часов интервал още от първите месеци след раждането се счита за неподходящо, тъй като изисква, от една страна, приемане на по-големи порции храна, а от друга, no-рядкото кърмене води до намаляване на кърмата и ранно отбиване на детето. В първите дни след раждането или при жълтеница детето може да е по-сънливо. В тези случаи, за да избегнете риска от недохранване и от намаляване на кърмата, е необходимо да събуждате детето през 21/2-3 часа за хранене.

Образуване и отделяне на кърма
Образуването и отделянето на кърмата се регулира от хормони. В това главна роля играе хормонът пролактин, който е свързан с образуването на млякото. Колкото по-висока е концентрацията на пролактина в кръвта, толкова повече кърма се образува. Същевременно друг хормон (окситоцин) предизвиква свиване на мускулните влакна на млечните канали в гръдните жлези и изтичане на млякото.