Детето е голяма радост за Вас, но в същото време, и голяма грижа. Майчинството винаги оказва влияние върху професионалния живот на родителите, най вече на майките.

Безсънните нощи, пелените, бибероните, приспивните песнички … Това ни изпълва с майчина радост, но и ни кара да се замисляме: “Не е ли по-добре да се върна на работа, та да отпочина малко?”.

Връщането на работа винаги е важна и притеснителна стъпка за майката. Как бихте могли да направите по-лесен за себе си и за цялото си семейство този преход към „работния” начин на живот? Смятаме, че стъпките, които Ви посочваме по-долу, биха могли до голяма степен да намалят напрежението Ви:


1. Подгответе се предварително

Разбира се, най-добре е когато сте успели да планирате своята бременност, раждането на бебето и майчинството още преди това да е станало факт. В съвременния свят се смята за добър тон да планирате дори тези лични неща от живота си.

Дори да не сте успели да планирате бременността си, веднага след като сте разбрали, че чакате бебе, трябва да се захванете с подготовката и планирането на живота си през следващата една година. Говорете с началника си и уточнете, какви са Вашите задължения на работното място и дали трябва да отпаднат или да бъдат заменени с други, какви са възможностите за намалено работно време и т.н. (не бива да подценявате своето здраве и здравето на бебето за сметка на работата). Освен това, не бива да изненадвате началниците си, когато просто няма как да прикриете вече бременността си, а фирмата тепърва трябва да се чуди кой ще Ви замества на работното място по време на майчинството. Уточнете с шефа си дали ще се наложи да обучите човек, който ще Ви замества, да предадете на друг колега проекти, които ще приключват по време на Вашето майчинство и т.н.

Този начин на действие ще покаже, че сте екипен играч и смятате след време да се върнете на работното си място като такъв.


2. Дайте си време за преход

Животът на една майка с малко бебе отстрани може да прилича на хаос – не е ясно кога е нощ, кога ден. Помогнете си да преминете към работния график на денонощието: Планирайте задачите си за седмицата така, че да преминете към обичайния режим “ден/нощ”. Ако вече сте свикнали да поспивате през деня, ще се наложи да се откажете от този навик. Уточнете кой ще се грижи за бебето Ви, когато започнете работа. Направете „тренировки” с детегледачката или с бабата – оставяйте ги сами за по няколко часа, за да видите има ли потенциални проблеми; Планирайте завръщането си на работа в средата на работната седмица – в сряда или четвъртък. По този начин първата Ви седмица на работата ще мине по-лесно за Вас.


3. Бъдете реалистка

Недоспиването, притесненията за бебето и напрежението в работата са обективни дадености, които ще Ви връхлетят веднага след връщането Ви на работа. Вероятно ще намерите много промени на работното си място (нови процедури, нови технологии и т.н.). От значение е и фактът, че вече ще Ви се налага повече да се грижите за себе си – за облеклото си и за външния си вид. Хубавото е, че няма начин с времето да не се приспособите и да минете на нормален работен режим на живот.
4. Правилно започнете работата си като член на екипа

Навлизайте в работата като професионалист. Колкото може по-бързо направете среща с ръководителя си, за да уточните какви промени са станали на работното Ви място, какви нови изисквания има към Вас и какъв работен график трябва да спазвате. Сега вече може да Ви се налага да тръгвате точно навреме от работа, защото ще вземате детето от детската градина и няма да можете да работите в събота и т.н. Уверете се, че ръководството правилно е разбрало тези обективни ограничения в работното Ви време, за да няма проблеми по-нататък. За да навлезете по-бързо в работата и да заемете мястото си в екипа, също така трябва да говорите и със своите колеги и подчинени.


5. Не прекалявайте с разговорите за любимото си бебе

Разбира се, че Вашите колеги и колежки ще се радват за Вас и ще Ви разпитват за хубавото Ви бебе. Отговаряйте, хвалете се, но внимавайте да не направите любимото Ви детенце единствената тема за разговор, която можете да поддържате. Не всеки ще се вълнува като Вас за първото зъбче на бебето Ви, за подробностите на неговото хранене и къпане и друго, за което всеки горд родител с желание оповестява пред околните. Оставете тези подробности за близките си хора и приятелите си.


6. Отдайте се с отговорност на работата си

Когато имате малко дете, винаги има вероятност да Ви извикат по спешност в къщи. Важно е да не прекалявате и да ползвате възможността да отскочите да видите детето си, само когато има важна причина за това. Опитайте се в работно време да насочвате вниманието си само за работата. Всеки родител се притеснява, затова уточнете с близките си да Ви търсят, само ако има някакъв реален проблем, а през останалото време сами да вземат решения относно грижите за детето.

По същия начин постъпвайте и в къщи. Извънработното си време отдавайте на семейството. Не позволявайте служебните Ви работи да отнемат от личното Ви време. Вършете си работата така, че да не Ви се налага да „носите домашно за вкъщи”.

Източник: www.karierist.com